Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1%-át?
Az a magánszemély, akinek összevont adóalapja után adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját maradéktalanul határidőre befizeti az APEH-nek, vagy részletfizetési halasztási engedélye van az APEH-öl.
Mit tegyen a felajánlás lehetőségével élni kívánó adófizető?
Ha adóbevallását maga készíti el, akkor az adóbevallási csomagban elhelyezett rendelkező nyilatkozatot az adóbevallással együtt küldje vissza 2005. május 20-ig.
Ha adóbevallását munkáltatója készíti el, akkor rendelkező nyilatkozatát adja le munkáltatójának 2005. április 25-ig.

Ha egyéni vállalkozó, vagy általános forgalmi adó fizetési kötelezett magánszemély, akkor az adóbevallásával együtt küldje be rendelkező nyilatkozatát 2005. február 5-ig.

Adóhatósági adó-megállapítás esetén az adózó nyilatkozatához csatolva 2005. február 15-éig küldi meg az adóhatóságnak rendelkező nyilatkozatát.

Az elektronikus úton adózók kísérőjegyzék mellett, zárt borítékban adják le rendelkező nyilatkozatukat a rájuk vonatkozó bevallási határidőn belül.

A nyilatkozattételen kívül az adófizetőknek semmi mást nem kell tennie.
 
Mit kell tartalmaznia az adózó rendelkező nyilatkozatának?
A rendelkező nyilatkozatnak csupán egy-egy számot kell tartalmaznia. Az első 1% esetében a választott szervezet adószámát, az egyházakat érintő második 1% esetében pedig az adott egyház technikai számát. A szervezet és/vagy egyház nevének feltüntetése nem szükséges (de lehetséges). Letölthető rendelkező nyilatkozat. [Kérjük, kattintson rá.]